In Utero (III) De fòssils i ruïnes: Francesca d’Alfonso

Avui ens tornem a endinsar a les profunditats de l’Edifici Freixas a l’Hospitalet de Llobregat, per conèixer l’obra de l’escultora i dissenyadora Francesca d’Alfonso (Florència, 1971). Resident a Barcelona des del 2006, actualment comparteix taller amb la seva parella, el també escultor i fotògraf Raul Lobo. Fins ara, l’escultura de D’Alfonso s’ha centrat en l’ús de la ceràmica, i de fet, el fet de treballar aquest material i les seves condicions ajuden a explicar les obres de l’artista italiana (com veurem a continuació). Qüestions circumstancials a una banda, però, la producció artística de Francesca d’Alfonso mostra característiques que la fan singular: tracta la ceràmica fins a crear pell, os, escorça i vida.

En la seva darrera exposició, “Frantumi” (fragments), a la galeria Objeto de Deseo a Consell de Cent, d’Alfonso hi va mostrar una sèrie de peces que venen molt bé per entendre la concepció de l’escultura d’aquesta creadora. Els fragments a què al·ludeix el títol simulen ossos i carcasses, estructures biomòrfiques d’éssers que, malgrat no haver existit, han deixat la seva petjada en el temps. De fet, d’Alfonso planteja una mena de simulacre de paleontologia: les escultures imiten el pas del temps sobre els éssers vius, recreen fòssils d’éssers que mai no han existit, de coralls que han anat creixent, tram a tram, com vèrtebres, i el temps ha acabat per petrificar. Aquest aspecte vertebral és, d’una banda, consubstancial a aquest aspecte biomòrfic, però, de l’altra, es deu a un aspecte molt menys elevat: la ceràmica que conforma aquestes peces s’ha de coure al forn, i s’han d’adaptar a les mides d’aquest. Sobreposar-se a aquest condicionant ha permès a la ceramista florentina construir un llenguatge visual intens i interessant.


Francesca d’Alfonso al taller. Imatge de Francesca d’Alfonso.

En les peces de d’Alfonso hi ha alguna cosa que ens remet a la passió enciclopèdica dels museus d’història natural: el rigor i la taxonomia de les petites variacions biològiques s’uneix amb els unicum, allò extravagant, espectacular i estrany. La seva sèrie Indissolubili és potser la més evident en referenciar els magatzems curulls de criatures flotants dins de pots de formol, i curiosament neix d’una d’aquelles feines que els artistes a vegades es troben obligats a fer, en aquest cas, treballant al Museu de Ciències Naturals de Florència. Alhora, si en aquests Indissolubili l’artista italiana cerca recrear elements que s’intenten preservar del pas del temps, a la sèrie Fósiles hi inclou una pàtina de líquens o molsa que justament vol el contrari: evidenciar (i simular) el desgast.


Dibuixos preparatoris dels mòduls de la sèrie ‘Fósiles’. Imatge de Francesca d’Alfonso.

Hem parlat de fragments, de fòssils i d’ossos, un gabinet que reuneix restes d’organismes i éssers que mai han arribat a existir. En definitiva, les peces de Francesca d’Alfonso transmeten una nostàlgia d’un origen impol·lut, incontaminat, en què el Temps era menys hostil amb la vida. El que podem entreveure pels porus i forats vertebrals de les ceràmiques de la italiana no és altra cosa que una natura morta, un still life, que ens recorda que el nostre pas pel món és transitori i el pas del temps inevitable i immisericorde. Podem convenir que en el moment en què l’artista construeix aquestes obres i decideix exposar-les, les converteix en ruïnes. Segons Agustín Fernández Mallo, la ruïna és “allò intocable, separat de l’ús, pur espectacle, objecte estranyat”, i fil per randa segueixen aquesta definició els fòssils de d’Alfonso: esdevenen pur espectacle, objecte d’observació separat de qualsevol mena d’ús i de tacte humà.


Fornada de la sèrie ‘Indissolubili’. Imatge de Francesca d’Alfonso.

Vista del taller de ceràmica amb el forn en primer terme. Imatge de Francesca d’Alfonso.

Recentment hem pogut veure l’obra de d’Alfonso exposada al Centre d’Art Tecla Sala, dins l’exposició “Our Garden Needs its Flowers”, de costat amb el pintor Carles Gabarró, la també ceramista Paola Masi, el ja citat Raul Lobo, o els escultors Germán Consetti i Mònica Planes. Independentment de la coherència de l’agrupació comissarial, l’escultura de d’Alfonso s’enriqueix de la pulsió existencialista dels seus companys, alhora que reivindica el potencial de la ceràmica com a element d’expressió artística contemporània. Ella mateixa, en una entrevista de 2014 a la revista Terrart, deia que “La ceràmica té la peculiaritat d’aglutinar i combinar totes les disciplines: dibuix, escultura, arquitectura, i pintura. […] Em sembla que encara no està totalment clar i reconegut – fins i tot entre els que la treballen – que la ceràmica és un mitjà d’expressió i un material que, gràcies a les seves característiques tècniques, té un potencial enorme”.
__________________________

image001

FRANTUMI

De necesidad, vacío y poesía
Cuando nacemos somos antiguos
En cuanto nos lavan perdemos la antigüedad.
La ardiente necesidad de quedar mudo para siempre,
eso es la poesía. 
Angélica Liddell. Una Costilla Sobre la Mesa (2018) 
Francesca D’Alfonso plantea, con sus fósiles, un simulacro de paleontología: las cáscaras, los huesos – de aspecto vertebral – devienen objetos que se han separado de la línea temporal que habitamos. Silentes, en su pequeño altar, son intocables y extrañados: los fósiles de D’Alfonso verdaderamente parecen haber albergado vida, a pesar de que ésta los abandonó hace mucho a través de sus gruesos poros, en ocasiones dejando cicatrices de su salida, en otras, solamente dejando una cáscara corrompida por el paso del tiempo. Hay algo en las piezas de Francesca D’Alfonso que nos remite a la pasión enciclopédica de los museos de historia natural decimonónicos: el rigor y la taxonomía de las pequeñas variaciones biológicas se da la mano con lo extravagante, lo espectacular y lo extraño: lo único. Del mismo modo que sucede con su serie Indissolubili, – quizás más evidente en la referencia a esos almacenes repletos criaturas en formol – los fósiles que la italiana presenta en Frantumi plantean una enciclopedia inexistente de una realidad inventada: restos de seres y objetos que nunca han llegado a ser. Los fragmentos (frantumi) cerámicos simulan huesos, cortezas, estructuras biomórficas de seres que, a pesar de no haber existido, han dejado su huella en el tiempo. En los fósiles de la artista italiana encontramos una nostalgia de un origen impoluto, incontaminado, en el que el Tiempo era menos hostil para con la vida. A la postre, lo que podemos ver a través de los poros y agujeros vertebrales de las cerámicas de D’Alfonso no es otra cosa que una naturaleza muerta. Un still life, si se prefiere, que nos recuerda que nuestro paso por el mundo es transitorio, y el avance del paso del tiempo, inevitable e inmisericorde. De hecho, podemos convenir que, en el momento en que la artista florentina decide construir estas piezas y exponerlas, las convierte en ruinas. Según el escritor Agustín Fernández Mallo, la ruina es “aquello intocable, separado del uso, puro espectáculo y objeto extrañado”1, y así lo son los fósiles de D’Alfonso: devienen puro espectáculo, objeto de observación separado de cualquier uso y tacto. El silencio de talante sacro que envuelve las piezas las convierte en catalizadores de pensamiento, una suerte de reliquias que detonan el pensamiento, una reflexión contenida, el recogimiento del que se sabe finito y perecedero. En la observación de las esculturas de D’Alfonso se entrevé una analogía con los versos de Angélica Liddell: los fósiles nacen antiguos pero, a diferencia de los humanos, a ellos no se les limpia la pátina de su nacimiento, al contrario; se les añade una antigüedad forzosa que provoca la afasia necesaria para crear el vacío que el pensamiento debe llenar. La ardiente necesidad de la que Liddell nos habla es la misma a la que Francesca D’Alfonso apela con Frantumi: la ardiente necesidad de una poética que dote de sentido a la vida, aunque sea por contraposición al propio fin. 
JORDI GARRIDO ÚBEDA
Crítico e historiador de arte

notes2

Entrevista para la revista “Terrart – Revista ceràmica contemporània” (nº44, 2014)
en ocasión de la expo “3 punts de blanc” (Barcelona)

1.  De donde viene la inspiración para este conjunto de piezas?

La idea nació de forma inesperada. En el Festival Internacional de cine cerámico de Montpellier, algo en la pantalla hizo que aflorara a la mente el recuerdo de cuando, hace muchos años, trabajé durante una breve temporada en un museo de ciencias naturales en Florencia.
Una vez empezado el proyecto y los experimentos para lograr la idea, me di cuenta poco a poco, de que estaba trabajando en algo más conceptual que una mera imitación cerámica de los animales en formol.
De hecho en estos museos se conservan restos materiales de vidas pasadas, mientras lo que yo estoy tratando expresar es el deseo obstinado de que se pueda conservar algo mas esencial de la existencia. Me gustaría tener la esperanza de que a pesar del paso del tiempo que borra el pasado, algo pueda ser salvado de la supresión y que existan un orden y un sentido más allá del corto ciclo natural de vida y muerte.

2. Utilizas dos materiales y los muestras con una presentación diferente. Por qué?

La  idea discriminante para elegir el tipo de barro, ha sido la necesidad de la predominancia del color blanco para conseguir esa sensación de pureza y abstracción necesaria para representar la esencia, el núcleo de la existencia.
Así que la elección recayó inmediatamente en la porcelana por su candor y su suavidad.
Sólo recientemente he añadido 4 figuras en gres conservadas en otras tantas campanas de cristal.
En este caso las figuras no están suspendidas dentro del recipiente, sino que apoyan sobre una base de madera. Así que vino de forma natural probar a utilizar un material menos etéreo.

3. Defines tu obra como Esencia/suspensión/tiempo. Lo puedes explicar?

Esencia: porque los frascos no contienen restos naturales y materiales de una vida, sino su esencia
Suspensión: porque las figuras permanecen bloqueadas en el interior de los frascos
y suspendidas también temporalmente como en un sueño.

Tiempo: porque el inexorable paso del tiempo es una de las razones de la inquietud humana,
un aspecto de la vida que fascina y asusta.
El proyecto es un intento de responder, con una esperanza, al vacío dejado por el paso del tiempo y tratando
de capturar su lado más sugerente.

4.  Qué otros proyectos tienes para el futuro?

Siempre siguiendo el hilo conductor del tiempo y de lo que queda después de su paso,
me gustaría hacer esculturas invadidas por el musgo.

5.  Cómo ves la cerámica en la actualidad?

He empezado a trabajar con la cerámica desde hace no muchos años, así que es un mundo que conozco relativamente poco. Pero la sensación que tengo es que (aparte del sector de la cerámica utilitaria que ha alcanzado niveles técnicos y expresivos reconocidos) con respecto al ámbito artístico, creo que se ha quedado un poco atascada entre el objeto decorativo y la técnica virtuosa o experimental como fin en sí misma.
Es decir, me parece que todavía no está totalmente claro y reconocido (incluso por aquellos que la trabajan) de que la cerámica es un medio de expresión y un material que, gracias a sus carateristicas tecnicas, tiene un  potencial artístico enorme. Porque pienso que tenga la peculiaridad de juntar y combinar  todas las disciplinas: el dibujo, la escultura, la pintura y la arquitectura.

cat03cat04cat01cat02